Hoe word ik een betere landschapsfotograaf?
We hebben allemaal een camera. Op onze telefoon, maar vaak ook nog een echte systeem-, of DSLR camera. Hoe vaak lukt het je om een foto te maken van een landschap die mooi genoeg is om aan je muur te hangen? Waarom lukt het de landschapsfotograaf dan wel? Wat doet hij anders? In dit artikel geef ik je tips waarmee jij een betere landschapsfotograaf kunt worden.
De scherptediepte is bij landschapsfotografie erg belangrijk
Om een landschap zo goed mogelijk op beeld vast te leggen is het belangrijk om alles in het landschap scherp op de foto te krijgen. Dit noemen ze scherptediepte, dit kun je verkrijgen door scherp te stellen op een bepaald punt. Daarnaast is het belangrijk dat je gebruik maakt van een hoog diafragmagetal.
Maak gebruik van een statief
Voor een landschapsfotograaf is een statief onmisbaar. Licht is erg belangrijk bij fotografie. Het licht is het mooist wanneer de zon net opkomt of vlak voor het ondergaat. Dit noemen ze ook wel golden hour. Je werkt dan met weinig tot zacht licht en met een hoog diafragmagetal. Dat zorgt ervoor dat er weinig licht in de lens komt. Daarom moet je gebruik maken van lange sluitertijden. Zonder statief kun je niet met lange sluitertijden werken, je zult dan onscherpe of bewogen beelden krijgen.
Daarnaast neem je automatisch meer tijd voor de foto wanneer je gebruik maakt van een statief. Dit komt de compositie en het resultaat ten goede. Zorg er wel voor dat je een statief hebt die licht en opvouwbaar is, want als landschapsfotograaf leg je flinke afstanden af.
Doe moeite voor de foto
Veel mensen zien iets en maken dan onmiddellijk een foto van het moment of de omgeving. De mooiste foto’s krijg je echter pas als je er iets meer moeite voor doet. Loop rond en bekijk de omgeving vanuit een ander standpunt. Wees geen vluchtige voorbijganger die even een foto maakt, maar neem de omgeving echt in je op. Hierdoor zal de foto beter worden, maar krijg je ook meer gevoel bij het eindresultaat.
Volmaak de compositie door een object in de voorgrond
Een fout die je veel ziet bij landschapsfoto’s is dat de foto erg vlak lijkt. Dit komt vaak doordat het interessante van de foto vaak in de achtergrond te zien is. Denk dan aan een foto van het strand met een ondergaande zon. Deze foto zou een veel prettigere compositie worden wanneer in de voorgrond bijvoorbeeld een paar rotsen liggen, of een prachtige schelp.
Maak ook eens gebruik van je telelens
De landschapsfotograaf zal het meest gebruik maken van een groothoeklens. Je kunt dan denken aan lenzen van 12mm t/m 20 mm. Dit doen ze om zoveel mogelijk van een bepaald landschap op de foto te krijgen, dit zorgt voor ruimtelijkheid. Maar mooie landschappen bevinden zich ook vaak in de verte. Wat dacht je van een prachtige berg? Breng deze eens dichterbij met een telelens en de berg wordt nog imposanter.
De landschapsfotograaf maakt gebruik van filters
Denk dan niet aan filters van Instagram, maar filters die de fotograaf op zijn lens bevestigd. Met een ND-filter kun je bijvoorbeeld zorgen dat water er heel mooi zacht uitziet. Maak je foto’s in een donker landschap, maar is de lucht erg licht en scherp? Dan maak je gebruik van een gradueel ND-filter. Een ander filter dat handig is voor de landschapsfotograaf om te hebben is een polarisatiefilter. Hiermee haal je reflecties van water weg, waardoor het water er mooi doorzichtig door wordt. Daarnaast worden luchten veel blauwer en sprekender.
Zorg voor een goede compositie
Heb je wel eens gehoord van de regel van derden? Het is een regel die geldt in veel takken van fotografie, maar vooral bij landschapsfotografie. Veel mensen maken een foto waarbij ze het onderwerp in het midden van de foto plaatsen. Dit zorgt voor een onprettige compositie om naar te kijken.
De regel van derden houdt in dat je een compositie verdeeld in 9 vakken. Wanneer je door een cameralens kijkt dan worden deze lijnen vaak aangeven, zelfs op sommige mobiele telefoons. Je ziet twee horizontale en twee verticale lijnen. De horizontale lijnen kun je heel goed gebruiken om ze over de horizon te leggen. Het onderwerp plaats je op een van de kruispunten tussen een horizontale en verticale lijn. Hiermee creëer je een goede compositie.
Bpiry Photography; jouw landschapsfotograaf
Landschapsfotografie is één van de populairste takken van fotografie. Het kan echter best nog moeilijk zijn om een mooie landschapsfoto te maken. Hoe mooi zou het zijn om een bepaald landschap in jouw omgeving vast te leggen om aan jouw muur te hangen? Wat dacht je van het Dwingelderveld of de Hondsrug in Drenthe? Maar ook in Overijssel liggen prachtige landschappen, zeer geschikt voor landschapsfotografie.
Heb je interesse in zo’n prachtige foto? Neem dan contact op met Bpiry Photography!