Spontane fotografie; ook iets voor jou?

Heb je wel eens van spontane fotografie gehoord? Nee? Toch kan het misschien wel iets voor jou zijn. In dit artikel vertel ik je wat spontane fotografie inhoudt en voor wie dit type van fotografie geschikt kan zijn.

Wat is spontane fotografie?

De meeste mensen hebben geen ervaring met poseren, we staan nu eenmaal niet dagelijks model voor de camera. Wanneer je wel een keer foto’s gaat laten nemen, dan is de kans groot dat je je niet op je gemak voelt. Moet ik lachen? Hoe moet ik staan? Waar kijk ik naar? Zie ik er niet stom uit? Allemaal vragen die opkomen tijdens zo’n fotosessie.

Natuurlijk zal een fotograaf je daarbij begeleiden en de klik met de fotograaf is ook erg belangrijk, maar alles wat je niet vaak doet blijft ongemakkelijk. Om deze reden is er een andere tak van fotografie ontstaan; spontane fotografie. De bedoeling ervan is dat je gewoon jezelf bent en geen pose hoeft aan te nemen. Hierdoor is de kans groter dat er spontane en mooie foto’s van jou genomen kunnen worden.

Spontane fotografie werkt ook erg goed voor kinderen. Je weet vast wel uit ervaring dat het moeilijk is voor kinderen om stil te blijven zitten tijdens het maken van foto’s. Een professionele fotograaf heeft hier wel ervaring in, maar het werkt veel beter wanneer kinderen gewoon zichzelf kunnen blijven. Een spontane fotosessie van je kinderen levert vaak prachtige foto’s op, bijvoorbeeld spelend in het park.

De puurheid van spontane fotografie

Het resultaat is het mooiste van spontane fotografie. Je krijgt er hele pure foto’s van, alsof het snapshots zijn uit het leven van iemand. Een geposeerde foto komt vaak gemaakt over, de mens op de foto laat een kant van zichzelf zien die hij/zij wil tonen. Bij spontane fotografie zul je iemand zien zoals hij of zij in werkelijkheid is. Het resultaat van een spontane fotosessie zijn dan ook foto’s waarop echte glimlachen te zien zijn, maar ook verdriet, ernst en andere emoties worden er puur door vastgelegd.

Je kunt straatfotografie zien als een aparte tak van spontane fotografie. De mensen op straat zijn zich niet bewust dat ze als model fungeren, hierdoor kun je als fotograaf goed gebruik maken van mooie momenten. Een straatfotograaf moet daarom ook snel kunnen handelen, omdat deze spontane momenten vaak kortstondig zijn.

Hoe verloopt zo’n fotosessie?

Een spontane fotosessie met een fotograaf kan in een studio gedaan worden of in de buitenlucht. Voor beide fotosessies geldt dat de fotograaf wel aanwijzingen zal geven, maar in veel mindere mate. In de studio zal de fotograaf bijvoorbeeld vragen of je even je ogen wilt sluiten. Net na het openen van de ogen hebben mensen vaak een mooie blik. De fotograaf kan je ook als grap heel veel poses achter elkaar aan laten nemen waardoor ontspanning ontstaat. Dat is het moment om de spontane foto te maken.

Voor kinderen geldt dat afleiding erg goed werkt, in de buitenlucht hoef je ze eigenlijk alleen maar hun gang te laten gaan. De fotograaf zal dan de juiste momenten gaan zoeken, terwijl de kinderen vaak geen idee hebben dat ze gefotografeerd worden. In een studio zal een fotograaf veel gebruik maken van speelgoed om te zorgen dat het kind zich vrij voelt.

Voor wie is spontane fotografie geschikt?

Wil je eens een echte leuke fotosessie van jezelf of je gezin? Wil je op foto’s staan zoals je in werkelijkheid bent? Huur dan eens een fotograaf in voor spontane fotografie. Deze tak van fotografie is geschikt voor mensen die portretfoto’s willen, maar niet zo statisch als de klassieke portretten. Heb je hier interesse in? Neem dan eens een kijkje op mijn website.
Portretfotografie is een tak van fotografie die ik graag beoefen. Ik zet daarbij het liefst mijn onderwerp in een vertrouwde omgeving of op een buitenlocatie. Daardoor ontstaat een ontspannen en spontane sfeer. Zie je een samenwerking zitten voor een spontane reportage? Neem dan contact met mij op!

Misschien interessant?