Hoe maak je mooie portretfoto's?

Vind je het moeilijk om portretfoto’s te maken die er professioneel uitzien? In dit artikel kun je lezen hoe je ook jouw portretfotografie naar hoger niveau kan tillen. Je kunt onder andere leren hoe je een set bouwt om je onderwerp heen. Maak gebruik van deze tips zodat je prachtige portretfoto’s kunt maken met jouw camera.

Kies een goede achtergrond voor je onderwerp

Bij het maken van portretfoto’s is de achtergrond net zo belangrijk als het onderwerp. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar wanneer je het model tegen een achtergrond fotografeert dat te druk is, dan zal dat afdoen aan de aandacht voor je onderwerp.

Voor het maken van een goede portretfoto kun je het best een neutrale achtergrond gebruiken. De aandacht van de kijker zal dan geheel bij de persoon op de foto blijven. Je hoeft je niet te beperken tot een saai of effen achtergrond. Een mooie rustieke muur of natuurlijke haag kan voor de juiste kleur of textuur zorgen.

Als het belangrijk is om op de portretfoto te benadrukken wie de persoon is, of wat hij of zij doet, dan kun je gebruik maken van props of rekwisieten. Denk dan bijvoorbeeld aan een gitaar voor een muzikant of een bal voor een voetballer.

Bereid het model voor de portretfoto’s voor

Zorg ten eerste dat je zelf voorbereid bent. Set alle apparatuur die je nodig hebt klaar, maak eventueel een aantal proefopnames voordat je model er is. Als je alles nog moet klaarzetten als de persoon er al is dan zal deze nog meer gespannen worden.

Je kunt als fotograaf de duurste apparatuur hebben, als je model niet comfortabel, ontspannen of klaar is voor de shoot, dan zal het resultaat tegenvallen. Voor de meeste mensen is gefotografeerd worden een onnatuurlijk iets om te doen. Dat levert spanning en stress op. Jouw taak als fotograaf is het dan om deze ervaring aangenaam en leuk te maken.
Je kunt het ijs breken door een praatje te maken. Dat werkt meestal goed, zelfs bekenden van je kunnen zich ongemakkelijk voelen. Leg ze daarom uit wat jouw plannen zijn of wat ze zelf voor zich zien. Probeer altijd open te staan voor suggesties. Als je foto’s gaat maken van kinderen praat dan rustig met ze, zonder rare kinderlijke stemmetjes te gebruiken. Vertel ze oprecht dat je foto’s van ze gaat maken. Daarbij kun je ze aanmoedigen om te gaan spelen, dit levert natuurlijke foto’s op. Kinderen van tegenwoordig zijn gelukkig veel meer gewend aan camera’s dan vroeger.

Besteed aandacht aan de kleding van het onderwerp. Vraag of deze zoveel mogelijk neutrale kleuren wil dragen. Donkere kleuren laten het gezicht van blanke mensen beter uitkomen, mensen met een donkere huidskleur kunnen veel kleuren hebben, maar raadt ze aan om het redelijk neutraal te houden.

Het poseren van je model

Wanneer de persoon eenmaal ontspannen genoeg is, dan wordt het zaak om dit tijdens de shoot zo te houden. Het is daarom belangrijk om als fotograaf snel, kalm en zelfverzekerd te werken. Geef tijdens het maken van de opnames duidelijke instructies en blijf geduldig. De meeste mensen voor wie je portretfoto’s maakt zullen niet weten hoe ze moeten poseren. Begeleidt ze daarom continu.

Geef niet teveel of te moeilijke instructies. Geef ze simpele aanpassingen door zoals: “Hef je kin iets op”, “Kun je je rug wat meer strekken”, of “Kijk recht naar de camera”.

Er zijn verschillende poseertechnieken die je kunt toepassen. Je kunt ze bijvoorbeeld laten zitten, meestal zorgt dit ervoor dat de persoon zich ontspannen voelt. Voor een boeiende pose kun je de persoon naar voren laten leunen vanaf de stoel. Wil je een natuurlijke portretfoto maken van het onderwerp, dan laat je ze hun lichaam en schouders wat van de camera afdraaien. Ga je voor een confronterende portretfoto? Laat de persoon dan frontaal naar de camera staan en kijken.

Als laatste poseertip wil ik je meegeven dat een taille er slanker uitziet wanneer de persoon haar of zijn middel van de camera afdraait.

Ook voor portretfoto’s is het licht belangrijk

Het beste licht voor portretfoto’s is natuurlijk daglicht. Dat geldt zeker als je geen studio met verlichting hebt. Veel zonlicht zorgt echter voor harde kleuren en diepe schaduwen. Wil je portretfoto’s buiten maken? Dan kun je daarom het best kiezen voor een dag waarop het iets bewolkt is. Het licht wordt dat mooi zacht.

Natuurlijk kun je ook experimenteren met tegenlicht, wat voor een mooie gloed om het gezicht van je model kan zorgen.

Heb je geen studio maar wil je binnen portretfoto’s maken? Maak dan ook gebruik van natuurlijk daglicht. Licht van lampen zorgen niet voor het beste resultaat. Zoek een plek op in huis waar het licht mooi naar binnen valt. Om harde schaduwen te voorkomen kun je een wit gordijn voor het raam hangen.

Portretfoto’s door Bpiryphotography

In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je jouw portretfotografie kunt verbeteren. Maar het kan natuurlijk zijn dat je portretfoto’s van jezelf wilt laten maken en dat je daarvoor een ervaren fotograaf zoekt. Bpiryphotography kan je daarbij helpen. Portretfotografie doe ik erg graag, ik vind het één van de mooiste takken van fotografie. Kijk eens in mijn portfolio naar mijn werk. Bevalt dit je? Neem dan contact met mij op!

fotograaf inhuren

Misschien interessant?