Hoe maak je een goede zakelijke profielfoto?

Hoe maak je een goede zakelijke profielfoto?

Wat is een goede zakelijke profielfoto? Een foto die je op jouw Facebook pagina zet is natuurlijk heel wat anders dan een profielfoto voor zakelijk gebruik. Een zakelijke foto is niet hetzelfde als een portretfoto, al heeft het wel veel overeenkomsten. Het belangrijkste doel is dat mensen kunnen zien wie je bent.

Een standaard portretfoto laat zien wie je bent. In het voorbeeld van de Facebookpagina kan dit best een foto zijn waar je in je bikini op staat. Echter, als je het bedrijf waarvoor je werkt moet vertegenwoordigen, dan is een bikinifoto misschien niet helemaal de juiste keuze.

Waar ga je de foto gebruiken?

Een zakelijke portretfoto kun je gebruiken op je website, je visitekaartje of op je social media kanalen, zoals bijvoorbeeld LinkedIn. Jouw foto wordt hier vaak bekeken door klanten en zakenrelaties. Na een telefonische kennismaking zullen potentiële klanten misschien willen weten hoe je eruit ziet en zullen ze jouw website of LinkedIn pagina bezoeken. Het is dus belangrijk dat je hier rekening mee houdt wanneer je een zakelijke profielfoto gebruikt.

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je een zakelijke profielfoto maakt of laat maken. Ik zet de belangrijkste voor je op een rijtje.

Kies de juiste kleding

Het kan best lastig zijn om de juiste kleding te kiezen voor een zakelijke profielfoto. Als je normaal geen pak draagt tijdens je werk, dan hoef je dit voor de foto ook niet te doen. Het is met name belangrijk dat je jezelf laat zien zoals je bent. Ben je bijvoorbeeld een dokter en draag je op werkdagen altijd een witte doktersjas? Draag deze dan ook op je zakelijke profielfoto.

zakelijke profielfoto

Kies een neutrale achtergrond

De achtergrond is bepalend voor de uitstraling van je zakelijke profielfoto. Natuurlijk ben jij het hoofdonderwerp van de foto, maar als jouw achtergrond erg rommelig is, dan zal dit eerder de aandacht trekken. Kies dus voor een neutrale achtergrond. Het is een heel goed idee om de foto op je werk te maken, of op een plek die iets te maken heeft met je werk. Als je nog studeert zou je de foto gewoon thuis kunnen maken, maar zorg voor een neutrale achtergrond. Een volle wasmand op de achtergrond is bijvoorbeeld niet helemaal geschikt voor een zakelijke profielfoto.

Hou het simpel

Er zijn veel verschillende mensen die jouw zakelijke profielfoto zullen bekijken. Hou hier dus rekening mee. Het is belangrijk om de foto zo simpel mogelijk te houden. Jij staat centraal op de foto, maar doe als vrouw niet te uitbundig met make-up en draag als man geen opvallende sieraden.

Beeld uit wat je doet

Een leuke variatie tip is om op je zakelijke profielfoto uit te beelden wat je doet voor werk. Ben je bijvoorbeeld creatief? Schilder je? Maak dan een foto waarop je schildert. Als je voor je werk veel achter je laptop zit, dan is het misschien leuk om hier een foto van te maken. Welke werkzaamheden weerspiegelen jouw dagelijkse werk? Probeer dit toe te passen in de foto.

Tips voor een professionele profielfoto

Natuurijk is iedere foto anders, maar er zijn wel een paar richtlijnen waar je je aan vast kunt houden bij het maken van een zakelijke profielfoto.

1. Wees benaderbaar

Zorg voor een open houding. Je kunt dit doen door in de camera te kijken. Probeer foto’s met een kikvorsperspectief te vermijden, dit zorgt namelijk voor een dominante indruk.

2. Lach! 🙂

Zakelijk kun je natuurlijk wel wat sympathie gebruiken; een glimlach wekt dit op.

3. Wees consequent

Als je eenmaal een goed zakelijke profielfoto hebt, gebruik deze dan voor al je zakelijke profielen. Hierdoor wordt je herkenbaarheid vergroot.

4. Kom herkenbaar in beeld

Omdat een profielfoto vaak klein van formaat is, is het belangrijk dat je herkenbaar in beeld komt. Je gezicht moet duidelijk en te herkennen zijn.

5. Kleed je goed

Vermijd drukke patronen in je kleding, zoals strepen en stippen. Je kunt het beste kiezen voor effen kleding, de aandacht gaat dan naar je gezicht.

Zakelijke profielfoto laten maken

In dit blog heb je diverse tips kunnen lezen voor het maken van een zakelijke profielfoto. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit door een professionele fotograaf te laten doen.
Wil je hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met mij op. Ik ben werkzaam in de provincies Drenthe en Overijssel. Voor een indruk van mijn fotografiestijl verwijs ik je graag door naar mijn portfolio.

fotograaf inhuren

Misschien interessant?