Tips voor het maken van zakelijke portretfoto's

Tips voor het maken van zakelijke portretfoto's

Wil je een zakelijk portret laten maken? Dan kun je waarschijnlijk wel een aantal tips gebruiken. De meeste mensen vinden het namelijk niet fijn om te poseren voor een foto. Een goede zakelijke portretfoto is tegenwoordig echter heel belangrijk. We leven namelijk in een online wereld, waarbij we onszelf moeten tonen om klanten te werven. Een zakelijke portretfoto is daarom nodig, niet alleen om te gebruiken op jouw website, maar ook voor bijvoorbeeld LinkedIn en andere sociale media.

Maak gebruik van de volgende tips voor een natuurlijke, goede en zakelijke portretfoto.

Denk goed na over wat je draagt

Niet iedereen draagt voor zijn of haar werk een kostuum of mantelpak. Een zakelijke foto mag daarom best informeel zijn, mits je iets aantrekt dat neutraal is. Draag geen T-shirt met een bandnaam, een logo of grappige tekst. Een portretfoto wordt vaak afgesneden, waardoor de tekst of het logo er vreemd uitzien. Daarnaast is het niet erg zakelijk om zo’n T-shirt te dragen. Je portretfoto moet een aantal jaar mee kunnen gaan, dus een merk of band die nu misschien cool is, kan dat over een aantal jaar niet meer zijn. Zorg ervoor dat je er modern, maar ook tijdloos uitziet.

Patronen en dunne strepen doen het ook niet goed op schermen. Strepen zorgen vaak voor een golvend effect, patronen zien er op een klein beeld vaak erg druk uit. Wanneer je gaat nadenken over wat je wil dragen, kies dan voor effen en rustige kledingstukken.

Bedenk van te voren of de portretfoto in kleur of in zwart- wit getoond gaat worden. Als je kiest voor een zwart- wit portret dan kun je het best gebruik maken van contrast. Een roze stropdas op een lichtblauw overhemd ziet er in kleur prachtig uit, maar in zwart-wit wordt het een geheel. Mooier is het dan om duidelijke contrastkleuren te dragen.

Ga een glanzende huid tegen

Worden jouw portretfoto’s gemaakt in een studio? Dan maakt de fotograaf hoogstwaarschijnlijk gebruik van kunstlicht. Er is dan een grote kans dat de huid er glanzend of zelfs zweterig uit zal zien. Voor vrouwen raad ik daarom aan om foundation te gebruiken. Mannen kunnen net voordat ze aan de beurt zijn even hun gezicht wassen of een babydoekje over het gezicht halen.

De haardracht

De meeste mannen dragen het haar kort. De kans is daarom klein dat het haar van de mannen tijdens het fotograferen niet goed zit. Voor vrouwen is het echter aan te raden om te zorgen dat hun lange haar netjes zit voordat ze zich laten fotograferen. Dat lijkt misschien logisch, maar in veel gevallen zijn mensen zo gespannen dat ze komen aanrennen als het hun beurt is. Haar in war en al. Check jezelf even in de spiegel; haar goed, make-up goed, ready to shoot!

Make-up

Over make-up gesproken; de foto wordt een professioneel en zakelijk portret. Hou daar rekening mee als je jouw make-up gaat aanbrengen. Overdrijf het niet, ga voor de natuurlijke uitstraling. Draag je dagelijks veel make-up? Dan moet je dit niet veranderen, maar ga niet voor een gewaagde look als je dat normaal ook niet doet. Het portret moet een zakelijke weergave zijn van jezelf.

Het dragen van een bril

Draag je in het dagelijks leven een bril? Zet deze dan ook op voor de zakelijke portretfoto. Medewerkers en klanten zijn het nu eenmaal gewend om je zo te zien. Zorg ervoor dat de bril goed schoon is voordat de foto’s van je worden genomen.

Kies niet voor een bril vanwege de zakelijke look als je normaal gesproken nooit een bril draagt. Draag je alleen een bril voor het lezen, maar niet als je klanten ontmoet? Draag dan geen bril tijdens het maken van de foto’s. Zorg er wel voor dat je de bril op tijd afneemt zodat er geen rode afdrukken naast je neus zitten.

Je beste kant laten zien

Op een zakelijke portretfoto wil je jezelf natuurlijk van je beste kant laten zien. Veel mensen hebben iets waar ze zich onzeker over voelen. Sommige mensen schamen zich bijvoorbeeld voor hun tanden. Je wilt daarom liever niet breeduit lachen, terwijl dit voor een portretfoto wel vaak wordt aangeraden. Je kunt je fotograaf gerust op de hoogte stellen van wat jij liever niet toont. Daarvoor hoef je je niet te schamen. De portretfoto wordt het best wanneer jij je comfortabel voelt.

Zakelijke portretfotografie door BpiryPhotography

Een goede zakelijke portretfoto is erg belangrijk in de huidige visuele online wereld. In dit artikel heb je kunnen lezen hoe jij je kunt voorbereiden op zo’n fotoshoot.

Wil jij een zakelijk portret laten maken van jezelf? Neem dan contact op met BpiryPhotography. Ik werk in de provincies Overijssel, Drenthe en Groningen.

fotograaf inhuren

Misschien interessant?