10 tips voor de sportfotograaf

Sportfotografie is één van mijn favoriete takken van fotografie. Niet alleen omdat ik veel van sport hou, maar ook omdat het een uitdaging is om de betreffende sport zo goed mogelijk vast te leggen. Het kan namelijk nog best lastig zijn om sportende mensen mooi op beeld te krijgen. In dit artikel geef ik je 10 tips die een beginnende sportfotograaf kunnen helpen.

Maak gebruik van een snelle sluitertijd

Voor de meeste sporten geldt dat de sporters snel in beweging zijn. Daarom moet je gebruik maken van een snelle sluitertijd om de sporters goed op een foto vast te leggen. Natuurlijk kun je hier ook mee spelen. Het kan namelijk een heel mooi effect geven wanneer je gebruik maakt van een iets langere sluitertijd. Volg daarvoor een motor met de camera en druk de ontspanner in. Het resultaat is dat je beweging in de foto krijgt. Denk dan bijvoorbeeld maar eens aan racemotoren die langs racen. Door ze op deze manier vast te leggen kun je mooi de snelheid van de motoren tonen op de foto.

Zet je ISO waarden hoog

Als je indoor of in de avond sporten gaat fotografen dan zul je gebruik moeten maken van hoge ISO waarden. Zodoende kun je de sluitertijd kort houden. Het is daarom belangrijk om een camera te hebben die een hoge ISO waarden aankan zonder ruis te veroorzaken.

Een zoomlens is onmisbaar

Sportfotografen maken altijd gebruik van een lange zoomlens. Je moet ten minste een 200 mm lens hebben, maar het liefst een 300 of 400 mm. Je zit ten slotte langs de kant en moet vaak foto’s maken van grote afstand van de daadwerkelijke actie.

Zet de autofocus aan

Op iedere goede camera zit een functie om de autofocus aan te zetten. Maak gebruik van deze functie bij sportfotografie. Er gebeurt gewoon te veel op een sportevenement, je moet snel kunnen schieten. Door de ontspanner half in te drukken blijft de lens gefocust.

Verander de instellingen van je camera tevens op één focuspunt in plaats van alle focuspunten. Je wilt niet dat het focuspunt verandert van je onderwerp door bewegingen op het sportveld.

De sportfotograaf schiet veel in burst mode

Je kent hem vast wel; de burst mode op je camera. Nog nooit gebruikt? Mooi, dan is sportfotografie het ideale moment om het in te stellen. Door meerdere foto’s achter elkaar te maken vergroot je de kans dat je het perfecte moment vastgelegd. Sportfotografie draait om momenten. Je hebt echter wel een snelle en grote geheugenkaart nodig voor de burst mode.

Foto’s terugkijken = actie missen

Sport is actie, dat geldt ook voor de sportfotograaf. Om goede sportfoto’s te maken moet je constant alert en bezig zijn. Je wilt geen geweldige momenten missen, omdat jij even door je gemaakte foto’s aan het scrollen was. Laat dit achterwege tijdens de wedstrijd en doe het thuis in alle rust.

Een laag standpunt zorgt voor mooie resultaten

Als sportfotograaf kun je het best een laag standpunt innemen langs de baan of het sportveld. Zodoende kun je de sporters het best vastleggen, het zorgt voor mooie shots.

Een sportfotograaf weet wat er gaat gebeuren

Bij sportfotografie is het essentieel om te anticiperen. Als je niet goed weet wat er gaat gebeuren, dan zul je belangrijke momenten of goede shots niet vastleggen. Om goed te kunnen anticiperen moet je enig verstand hebben van de sport. Ga daarom regelmatig kijken bij sportevenementen en neem je camera mee. Hou je camera gereed als je denkt dat er iets belangrijks gaat gebeuren.

Biedt de kijker overzicht

Inzoomen op actie kan prachtige foto’s opleveren. Zorg er echter voor dat je niet teveel inzoomt. Als iemand foto’s bekijkt dan is het veel plezieriger voor de kijker om overzicht te hebben. Wat gebeurt er op het veld? Wie zit er op de racefiets? Een foto van slechts een paar benen en een bal is vaak een onaantrekkelijke sportfoto.

Sport is emotie

De sportfotograaf weet dat sport meer is dan alleen actie, het is ook emotie. Als sportfotograaf wil je die emotie ook vastleggen. Fotografeer de teleurstelling van spelers na het verlies of een tegendoelpunt. Of fotografeer juist de blijdschap van het publiek na een doelpunt. Sportfotografie heeft zoveel te bieden, maak daar gebruik van!

BpiryPhotography; jouw sportfotograaf

Woon je in de regio Hoogeveen, Zwolle of Assen en wil je een sportevenement laten vastleggen door een professionele fotograaf? Kies dan voor BpiryPhotography! In de afgelopen jaren heb ik meerdere sportwedstrijden en evenementen vastgelegd op foto’s. Heb je interesse of wil je meer informatie? Neem dan contact op met mij!

fotograaf inhuren

Misschien interessant?