Waar kun je gratis foto’s vinden voor je website?

Waar kun je gratis foto’s vinden voor je website?

Het gebruik van goed beeldmateriaal maakt je website visueel aantrekkelijk. Dit is erg belangrijk als je de aandacht van een bezoeker vast wilt blijven houden. Niemand vindt het fijn om een website te lezen waar alleen maar tekst opstaat.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zelf foto’s te maken voor je website of een fotoshoot regelen met een professionele fotograaf. Ben je niet zo goed in het maken van foto’s of heb je geen budget voor een dure fotograaf? Dan zijn stockfoto’s een perfecte oplossing.

Wat zijn stockfoto’s?

Een stockfoto is een foto die een fotograaf niet voor een specifiek project maakt. Je kunt stockfoto’s zien als voorraad foto’s (vandaar ook de naam stock). Deze foto’s zijn niet direct nodig, maar kunnen eventueel later voor een ander project worden gebruikt. Stockfoto’s hebben vaak een algemeen karakter, zodat ze in verschillende soorten media gebruikt kunnen worden.

Steeds meer bedrijven gaan online ondernemen, wat resulteert in meer professionele websites. Steeds meer mensen zijn dan ook op zoek naar goede stockfoto’s. Deze worden gratis en betaald aangeboden door verschillende bedrijven.

Een goede stockfoto vinden

Tegenwoordig zijn er miljoenen stockfoto’s te vinden online. De kans is dus groot dat er voor jou ook prima foto’s tussen zitten. Maar hoe kies je nu een passende stockfoto?
Kijk allereerst naar meerdere foto’s en kies niet direct de eerste foto die je tegenkomt. Daarnaast is het belangrijk dat je een stockfoto gebruikt met een hoge resolutie.

Als een foto een hoge resolutie heeft, dan kun je deze klein laten zien. Maar als de foto een lage resolutie heeft, dan kun je deze niet groot laten zien zonder dat deze pixelig wordt. Kies daarom altijd voor de hoogst mogelijke resolutie.

Wat kun je beter niet doen

Gebruik geen cliché foto’s. Pijnlijk slecht geposeerde foto’s of foto’s die iedereen gebruikt kun je beter vermijden. Het is ook niet verstandig om verschillende stijlen door elkaar te gebruiken. Het is erg raar als je een combinatie van foto’s en getekende afbeeldingen gebruikt op je website. Je kunt beter kiezen voor een consequente stijl.

Ook kun je het beste niet teveel gebruik maken van symbolische afbeeldingen. Als je hier een paar van gebruikt dan is het geen probleem. Denk dan bijvoorbeeld aan een gloeilamp als symbool voor een idee. Maar maak je op je hele website gebruik van symbolische afbeeldingen, dan kan je hele stijl nietszeggend en algemeen worden.

Waar kun je goede stockfoto’s vinden?

Er zijn verschillende websites waar je gratis stockfoto’s kunt vinden die rechtenvrij en van hoge kwaliteit zijn. Ik noem er een paar.

Unsplash

Unsplash is misschien wel één van de grootste stocksites op het internet. Je vindt hier meer dan alleen standaard stockfoto’s. Professionele fotografen kunnen hier hun foto’s uploaden, maar je vindt er ook foto’s van amateur fotografen. Je kunt op Unsplash veel natuur-, en landschapsfoto’s vinden. Er staan ruim 550.000 foto’s op en de meeste hebben een hoge resolutie en zijn van hoge kwaliteit. Je kunt per fotograaf zoeken naar geschikte foto’s, maar ook per categorie.

Barnimages

Barnimages is nog niet heel erg bekend binnen de stockfotografie. Dat is een voordeel, want dit betekent dat er nog niet veel websites zijn die deze foto’s gebruiken. De oprichters noemen de foto’s ‘non-stock images’. Ze plaatsen alleen foto’s op hun website die ze zelf mooi vinden. Ze maken de foto’s zelf of bieden ze aan met toestemming van fotografen in hun netwerk. Inmiddels staan er meer dan 2.000 foto’s op de website, dus het is zeker de moeite waard om hier eens naar te kijken.

Pixabay

Pixabay heeft een enorme bibliotheek met stockfoto’s, ruim 1,4 miljoen. Het is een community van fotografen die hun rechtenvrije afbeeldingen, illustraties, video’s en foto’s delen. Je kunt deze downloaden in verschillende afmetingen en stijlen. Je kunt de foto’s zoeken per categorie, formaat, onderwerp of op kleur.

Pexels

Ook bij Pexels vind je een enorme collectie aan stockfoto’s. Het is hier ook mogelijk om foto’s te zoeken op populariteit en wat de trend is in de zoekopdrachten. Dit levert je ook weer inspiratie op voor foto’s voor je eigen website.

Foto’s voor je website door Bpiry Photography

Als je net begint met ondernemen, dan is het kiezen voor stockfoto’s een prima oplossing. Er zijn online enorm veel goede stockfoto’s te vinden die je gewoon gratis kunt gebruiken. Wil je echter een unieke uitstraling, dan is het slimmer om te investeren in een fotograaf die de foto’s voor je maakt. Ik help je hier graag mee. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met me op.

fotograaf inhuren

Misschien interessant?