Wat houdt het werk in van een natuurfotograaf?

Wat houdt het werk in van een natuurfotograaf?

De natuur is een prachtig onderwerp om te fotograferen. Daarnaast is het ook heel toegankelijk, iedereen zou zich in de natuur kunnen begeven om foto’s te gaan maken. Je hoeft namelijk niet naar Antarctica of Patagonië af te reizen om een natuurfotograaf te zijn. Of je nu foto’s maakt voor je hobby, of dat je als freelance fotograaf ingehuurd wordt, de natuur biedt je enorm veel mogelijkheden om te fotograferen. Dieren, bergen, natuurlijke patronen en prachtige waterpartijen zijn slechts enkele mooie voorbeelden om vast te leggen.

Wanneer is iemand een natuurfotograaf?

Natuurfotograaf is een benaming voor fotografen die de hele wereld overreizen om de natuur zo mooi mogelijk vast te leggen. Daarbij leggen ze de grootsheid vast die de natuur over de hele wereld te bieden heeft. Het gaat dan niet alleen om de aarde of zee, maar ook om alle bijzondere dieren die er leven.

Je kunt natuurfotografie gebruiken om de verandering van seizoenen in de natuur van verschillende werelddelen laten zien. Maar wat de laatste tijd ook vaak gedaan wordt is het fotograferen van natuurlijke onderwerpen die duidelijk te lijden hebben door de veranderingen van het klimaat. Hierdoor bedrijf je als fotograaf een vorm van journalistiek; je vraagt aandacht voor milieuproblemen zoals de ijskappen die smelten, bosbranden of enorme droogte.

Als natuurfotograaf beperkt je je niet alleen tot natuurlijke gebieden. In stedelijke gebieden kun je namelijk ook veel fotograferen op gebied van natuur. Denk dan bijvoorbeeld aan het leven in de grachten van Amsterdam, of de herten die dwars door Bloemendaal lopen. Juist de wisselwerking tussen natuur en mens levert prachtige onderwerpen op. Als natuurfotograaf dien je een scherp oog te hebben en een grote nieuwsgierigheid. Bovendien is het belangrijk dat je geduld hebt en bereid bent om de elementen voor lange tijd te trotseren.

Wat doet een natuurfotograaf?

Een professionele natuurfotograaf maakt gebruik van zijn camera, lenzen en andere apparatuur om beelden van de natuur te schieten. Soms zijn natuurfotografen gespecialiseerd in een bepaald onderwerp binnen natuurfotografie, zoals het vastleggen van het leven in het noordpoolgebied, portretten van olifanten of onderwaterfotografie. Anderen richten zich weer liever op landschapsfotografie, wat eigenlijk een onderdeel is van natuurfotografie. Professionals zijn vaak in dienst van een bepaald mediakanaal zoals National Geographic, Discovery of een ander magazine. Er zijn ook fotografen die hun beelden aanbieden op zogenaamde stocksites en zodoende hun geld verdienen.

Wat heb je nodig om aan natuurfotografie te doen?

Natuurfotografie kun je in veel gevallen zien als fotojournalistiek in het wild. Om deze tak van fotografie te kunnen beoefenen heb je bepaalde apparatuur, maar ook vaardigheden en eigenschappen nodig. Zou jij ook een natuurfotograaf willen worden, dan zijn dit enkele vereisten:

Een professionele camera

Natuurlijk zou je ook natuurfoto’s kunnen maken met je smartphone, maar wil je echt serieus genomen worden als natuurfotograaf dan heb je een goede systeem-, of DSLR camera nodig. Deze camera’s geven je de mogelijkheid om duidelijke en scherpe foto’s te maken. Bovendien kun je meerdere shots per seconde maken, wat erg belangrijk is bij het fotograferen van wildlife. De beste cameramerken voor natuurfotografie zijn Canon, Nikon en Sony. Bijna iedere professionele natuurfotograaf werkt met één van deze merken.

Deze camera’s hebben een snelle autofocus, een mogelijkheid om in zwart-wit te schieten en bovenal maak je met deze camera’s foto’s van dusdanige kwaliteit dat ze geschikt zijn om in tijdschriften te plaatsen of om te exposeren.

Een aantal goede lenzen

Met alleen een goede camera ben je er nog niet als professionele natuurfotograaf. De juiste lenzen zijn minstens zo belangrijk. Om wilde dieren van veraf te kunnen fotograferen heb je in ieder geval een goede telelens nodig. Ze kunnen erg zwaar en duur zijn, dus bedenk van te voren goed wat voor soort natuurfotografie je wilt doen. Voor landschappen kun je namelijk beter een vaste prime lens gebruiken.

Uitrusting en persoonlijkheid

Naast de camera en lenzen heeft de natuurfotograaf veel uitrusting nodig zoals een statief, een waterdichte en stevige camerarugzak, batterijen, geheugenkaarten, slaapzak, tent, kampeergerei etc. De natuurfotograaf gaat vaak dagenlang op pad, dus hij moet goed voorbereid zijn. Naast alle apparatuur en uitrusting heeft hij/zij ook een sterke persoonlijkheid nodig. Je kunt je misschien voorstellen dat je veel geduld en doorzettingsvermogen nodig hebt om een poolvosje in een afgelegen berglandschap te fotograferen.

Bpiry Photography

In dit artikel heb je veel kunnen lezen over natuurfotografie. Een prachtige tak van fotografie, maar daarnaast zijn er nog veel meer verschillende fotografie stromingen. Zoek je een goede fotograaf voor een bepaald project? Bekijk dan eens mijn website! Ik ben voor veel verschillende soorten fotografie opdrachten in te huren. Heb je interesse of vragen? Neem dan contact met mij op!

fotograaf inhuren

Misschien interessant?