Wat kost een goede fotograaf?

Als mensen foto’s nodig hebben van kwaliteit dan is vaak de eerste vraag: Wat kost een goede fotograaf? Een aantal jaar geleden leek de toekomst van een fotograaf niet erg rooskleurig te zijn. Doordat er een camera op de smartphone werd geplaatst werd iedereen plots fotograaf. Het stuwde de populariteit van fotografie op, waardoor er steeds meer mensen een echte camera aanschaften. Memorabele momenten werden steeds meer vastgelegd door hobby fotografen, of enthousiastelingen. Dit leverde voor een aantal jaar een totaal verzadigde markt op waarin de professionele fotograaf leek te verdrinken.

Gelukkig komt hier de laatste tijd een duidelijke verandering in. Dat komt omdat consumenten steeds meer waarde hechten aan kwaliteit. Bedrijven moeten daarop inspelen, niet alleen wat hun dienst of product betreft, maar ook op de manier waarop ze visueel zichtbaar zijn. Als er iets vastgelegd moet worden op beeld, zoals een product voor een bedrijf, maar ook een bruiloft voor particulieren, dan kiezen steeds meer mensen voor een professionele fotograaf. Maar wat kost een goede fotograaf eigenlijk?

Waarom een fotograaf inhuren?

Mensen kiezen er steeds vaker voor om een fotograaf in te huren. Een bruiloft vastleggen is daarbij nog steeds de meest voorkomende opdracht die een fotograaf krijgt. Maar andere takken van fotografie worden steeds meer aangevraagd; door particulieren, maar ook door bedrijven. Je kunt dan denken aan portretfotografie, een gezins-, of bedrijfsreportage, productfotografie en woningfotografie. Dit zijn takken van fotografie die enorm in opkomst zijn. Een goede fotograaf weet in deze specifieke takken het best hoe de onderwerpen zo goed mogelijk vastgelegd moeten worden.

Voor veel mensen geldt dat ze kiezen voor een fotograaf, omdat memorabele momenten vaak maar enkele keren in je leven gebeuren. Het zou dan zonde zijn wanneer je hier geen foto’s of geen goede foto’s van hebt om het her te beleven. Voor bedrijven geldt dat het inhuren van een fotograaf een investering is die zich zeker terugverdient. Hoogstaande afbeeldingen zijn namelijk erg belangrijk om potentiële klanten aan je bedrijf te binden.

Het inhuren van een goede fotograaf is niet goedkoop. Je huurt namelijk iemand in die zijn vak verstaat. De fotograaf heeft alle technische vaardigheden in huis om een goed product (foto) af te leveren. Daarnaast moet een fotograaf in bezit zijn van veel apparatuur om zijn of haar werk te doen. Denk dan niet alleen aan de camera en verschillende lenzen, maar ook aan studioverlichting en bewerkingssoftware.

Fotograferen neemt bovendien redelijk wat tijd in beslag. Dat heeft vanzelfsprekend een effect op de kosten. Het maken van portretfoto’s zal de fotograaf binnen twee uur kunnen afronden. Maar bijvoorbeeld een trouwdag, of een bedrijfsreportage, dat kost veel meer tijd. De kosten zullen dan natuurlijk hoger liggen.

Wat kost een goede fotograaf?

Een fotograaf is voor veel verschillende takken van fotografie in te huren. De kosten van de fotograaf zullen daarom verschillend berekend worden. De ene opdracht is per uur te berekenen, voor andere opdrachten heeft een fotograaf vaak een vaste prijs. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

  • Kosten goede fotograaf per uur: €60 tot €100
  • Kosten voor een korte reportage (1-1,5 uur): €60 tot €80
  • Kosten bruiloft-fotografie per dagdeel: €400 tot €600
  • Kosten bruiloft- fotograaf per dag: €800 tot €1000

Dit zijn de kosten die een fotograaf rekent voor het aanwezig zijn en het fotograferen. Maar daarna wil je natuurlijk de foto’s ontvangen. In de meeste gevallen kun je kiezen of je de foto’s alleen digitaal of ook afgedrukt wilt ontvangen. Het bewerken van de foto’s en het afdrukken kost de fotograaf ook tijd en kosten aan materiaal. Deze kosten zal hij of zij tevens aan jou berekenen in arbeidsuren.

Voor welke fotograaf kies je?

Nu je de kosten weet voor een goede fotograaf is het tijd om een keus te maken. Het aanbod van fotografen is namelijk vrij groot. Het best kun je de keus maken door online op zoek te gaan. Iedere goede fotograaf zal een eigen website hebben. Deze website zal veel zeggen over de professionaliteit van de fotograaf. Hoe ziet de website eruit? Zijn de foto’s van goede kwaliteit? Spreekt de fotograaf je aan?

Wat tevens meespeelt is jouw budget. Een professioneel fotograaf die net start zal waarschijnlijk minder kosten dan een ervaren fotograaf. In de meeste gevallen maakt hij of zij echter foto’s van goede kwaliteit.

Neem eens een kijkje op mijn website! 

fotograaf inhuren

Misschien interessant?