Hoe kun je zelf een goede foto maken voor productverkoop?
in Webshop

Hoe kun je zelf een goede foto maken voor productverkoop?

De waarde van jouw producten, als mede de betrouwbaarheid van jouw merk, wordt vaak beoordeeld op basis van de kwaliteit van de afbeeldingen op jouw website. Doe je aan online productverkoop? Dan is het belangrijk om te weten hoe je goede foto’s maakt!

Niet elke beginnende eigenaar van een webshop kan zich namelijk een professionele fotograaf permitteren of een studio met duur materiaal. Toch kun je met vrij beperkte middelen zelf aan de slag gaan. Met de juiste tools en technieken kun ook jij zelf goede productfoto’s maken.

Wanneer we praten over productfotografie dan is niet alleen esthetiek belangrijk. Afbeeldingen van hoge kwaliteit zorgen natuurlijk voor een prachtige website, maar het gaat immers om het verkopen van de producten. Dat geldt zeker wanneer je jouw producten aanbiedt op verkoopplatformen zoals Marktplaats en Etsy, waar jouw foto’s tussen die van vele andere aanbieders getoond worden. De waarde van jouw producten worden direct beïnvloed door de manier waarop ze gefotografeerd zijn.

Mensen die net begonnen zijn met productverkoop stellen zich vaak de vraag: Hoe kan ik een goede foto maken? In dit artikel kun je er alles over lezen.

Fotografie materiaal voor productverkoop

Materiaal vormt de basis van fotografie. Wanneer productfotografie nieuw voor je is, dan kan het lastig zijn om te weten wat je nodig hebt. Als je net begint hoef je niet per se enorm te investeren in dure apparatuur. Wil je foto’s maken voor productverkoop? Dan volstaan de volgende items:

Camera

Om goede productfoto’s te maken kun je het best een systeemcamera of een DSLR camera gebruiken. Je hoeft niet de duurste camera te kopen, maar een camera waarbij je zelf de instellingen kunt aanpassen is het best. Als je hier geen geld voor hebt, dan kun je ook je smartphone gebruiken.

Statief

Zonder een uitgebreid technisch verhaal te houden, maar voor productfoto’s gebruik je een klein diafragma. Het resultaat daarvan is echter dan je de camera niet met de hand kunt vasthouden, want dan krijg je een wazige foto door beweging. Maak daarom gebruik van een statief.

Witte achtergrond

Gebruik een witte achtergrond van papier of stof dat lang genoeg is om een wand en een tafel te bedekken. Hierop leg je het product neer.

Reflectiewanden

Als je werkt met natuurlijk licht van buiten dan krijg je een schaduwkant op je product. Maak daarom gebruik van een reflectiewand om dit licht terug te kaatsen. Hiervoor kun je stuk piepschuim gebruiken.

Tafel

Een standaard tafel om je producten op de leggen.

Een verlichte kamer

Voor productfotografie kun je het best met natuurlijk licht werken, dat is gewoon het mooist. Zoek een kamer waar veel licht naar binnen schijnt, zet je tafel tegen een muur naast het raam.

Hoe maak je een goede foto voor productverkoop?

Om een goede foto te maken voor productverkoop volg je de volgende stappen:

Bouw je setting

Als je alles hebt verzameld is het tijd om je studio in te richten. Zet de tafel zo dicht mogelijk naast het raam zonder dat je schaduw van de vensterbank krijgt. Hoe dichter bij het raam, hoe meer natuurlijk licht je hebt. Vergeet niet om alle andere lampen in de kamer uit te doen.

Bevestig de witte achtergrond tegen de muur en zet je product erop neer.

Installeer je camera en statief

Iedere camera werkt anders, maar hier zijn een aantal richtlijnen die gelden voor elke camera:

  • Zet de flitser uit;
  • Zet de witbalans op automatisch;
  • Settings op hoogste kwaliteit, Raw of JPEG;
  • ISO op 100;
  • Maak gebruik van manual exposure indien mogelijk;
  • Zet je camera op het hoogste diafragma;
  • Gebruik geen digitale zoom.

Zet het product in het midden van de setting

Het opstellen van het product lijkt eenvoudig, maar het kan nog best een werkje zijn om het perfect te krijgen. Neem er de tijd voor om het product zo op te stellen dat het zo goed mogelijk getoond kan worden.

Zet de reflectiewand neer

Stel de reflectiewand naast het product op om het licht van buiten terug te kaatsen op het product. Let goed op of de schaduwen verdwijnen.

Maak de foto en evalueer

Nu is het een kwestie van de knop van de camera indrukken. Is je foto naar wens, of kan het beter? In een bewerkingsprogramma kun je de foto lichter maken, maar vertrouw hier niet teveel op. Zorg er als eerste voor dat de foto zo goed mogelijk is.

Productfoto’s laten maken door BpiryPhotography

In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je zelf goede foto’s kunt maken die geschikt zijn voor productverkoop. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de foto’s door een professionele fotograaf te laten maken. In de afgelopen jaren heb ik meerdere opdrachten voor productfotografie gedaan. In mijn portfolio kun je daar resultaten van bekijken. Heb je interesse om samen te werken? Neem dan contact met mij op!

fotograaf inhuren

Misschien interessant?