Tips en aandachtspunten voor woningfotografie

Tips en aandachtspunten voor woningfotografie

Als je van plan bent jouw huis te verkopen, dan wil je alles eraan doen om dit zo snel mogelijk te doen. Je kunt naar een makelaar gaan om je huis te verkopen, maar je kunt dit ook zelf doen door middel van een advertentie. Een belangrijk onderdeel van jouw advertentie is de fotografie. Door middel van foto’s kun je de woning als het ware al verkopen, mits de foto’s goed gemaakt zijn. Want woningfotografie wordt nog wel eens onderschat.

Even snel een plaatje schieten van alle ruimtes in de woning en de buitenkant van het huis zal er niet voor zorgen dat je snel kopers trekt. Het verschil wordt gemaakt met echt goede woningfotografie.

Huizen worden online gezocht

Wanneer mensen op zoek gaan naar een woning dan gaan ze niet onmiddellijk langs een makelaar. De zoektocht naar een nieuwe woning start op internet. Daarbij scant een bezoeker een internetsite vooral op foto’s. Deze zeggen veel meer over een huis dan een beschrijving of een lijstje met gegevens over hoe oud de woning is, hoe groot etc. Zijn de foto’s bij jouw advertentie niet goed, duidelijk of sfeervol, dan zal de woningzoeker onmiddellijk verder scrollen.

De eerste foto bij een advertentie is dus heel belangrijk om de zoeker te lokken, met de overige foto’s dien je de interesse van hem of haar vast te houden. Je wilt dat de zoeker een goed gevoel krijgt bij het zien van de foto’s. Mensen kopen namelijk op gevoel en emotie. Het aantal foto’s bij een advertentie is niet belangrijk. Het gaat om het tonen van de juiste beelden. Even snel wat foto’s maken met de smartphone is dus geen goed plan. Maar er zijn nog meer fouten die veelvuldig gemaakt worden op gebied van woningfotografie.

Fouten die gemaakt worden bij woningfotografie

Behalve het gebruik van een smartphone om even snel wat foto’s te maken, worden de volgende fouten ook vaak gemaakt.

Een rommelige woning

Rommel in de woning is de meest voorkomende fout. Je hoeft niet het gehele huis op te ruimen, doe het simpelweg kamer voor kamer. Zorg ervoor dat een bepaalde ruimte netjes is en er optimaal eruit ziet. Schiet de foto en ga door naar de volgende ruimte.

Donkere foto of slecht licht

Is het slecht weer buiten met weinig licht? Ga dan geen foto’s maken van je interieur. Voor de beste foto’s heb je natuurlijk licht nodig, lampen zorgen namelijk niet voor het mooiste licht. Maak je foto’s op een heldere dag, zet dan alle deuren en gordijnen open.

Aanwijzingen op foto’s

Sommige mensen kiezen ervoor om via pijltjes of andere markeringen informatie te geven aan de huizenzoeker. Laat dit achterwege, meer informatie verstrekken kun je veel beter doen tijdens de eerste bezichtiging.

Foto’s van de omgeving

Je ziet het regelmatig voorbij komen; huizenadvertenties met foto’s van de omgeving zoals een parkeerplaats, park of winkelcentrum. Het is niet wat de woningzoeker in eerste instantie wil zien. Het kan zelfs voor argwaan zorgen: Word ik expres afgeleid van de woning?

Hoe maak je goede foto’s van je woning?

Om goede foto’s te maken van je woning zijn een aantal factoren belangrijk. Als eerste kun je het best gebruik maken van een goede camera. Daarnaast kunnen de volgende tips je helpen:

  • Zorg voor goede belichting;
  • Maak gebruik van de juiste camera instellingen;
  • Maak horizontale foto’s voor een ruimtelijk effect;
  • Gebruik een statief voor scherpe foto’s;
  • Fotografeer de sterke punten van de woning;
  • Zorg voor sfeervolle foto’s;
  • Wees creatief en experimenteer hoe een ruimte zo goed mogelijk op beeld te vangen is.

Huur een professionele fotograaf in voor woningfotografie

Goede foto’s zijn essentieel bij de verkoop van een huis. Een huizenzoeker zal in de eerste instantie op internet gaan zoeken. Hij of zij voelt zich aangesproken tot een woning door de eerste foto die hij of zij ziet. Wil je jouw woning verkopen en woon je in de provincie Drenthe of Overijssel? Huur dan BpiryPhotography om jouw woning te fotograferen.

In de afgelopen jaren heb ik zeer veel woningen gefotografeerd. Ik vind het een prachtige uitdaging om een ruimte zo sfeervol en goed mogelijk op beeld vast te leggen. Op mijn site kun je in mijn portfolio mijn werk bekijken. Heb je interesse of vragen? Neem dan contact met mij op!

fotograaf inhuren

Misschien interessant?