Waar moet ik op letten bij interieurfotografie?

Waar moet ik op letten bij interieurfotografie?

Wil je ook van die elegante shots van je woonkamer maken? Of wil je een prachtige close-up schieten van een antieke kast? Interieurfotografie is een tak van fotografie die veel toegepast wordt voor designtijdschriften, maar ook voor blogs en sites met onroerend goed. Mooie interieurfoto’s maken kan best lastig zijn. In dit artikel kun je enkele tips lezen die je helpen om zelf binnenshuis goede foto’s te kunnen maken.

Wat is interieurfotografie?

Interieurfotografie is een term voor het maken van foto’s in binnenruimtes. Je kunt daarbij denken aan kamers, maar ook aan meubels en details van woningen. Hoe je op een goede manier foto’s maakt van een interieur is erg belangrijk voor een aantal takken van fotografie, zoals makelaardij fotografie, architectuurfotografie en vastgoedfotografie.

Wat heb je nodig voor interieurfotografie?

Om goede foto’s te kunnen maken van een interieur heb je als basis de volgende apparatuur nodig:

Een camera

Je kan natuurlijk de camera op je telefoon gebruiken om foto’s van je interieur te maken, maar om echt controle als fotograaf te hebben, is het handig om veel mogelijkheden te hebben. Je wilt verschillende lenzen kunnen gebruiken, je camera-instellingen kunnen wijzen zoals belichting, ISO en sluitertijd. Deze mogelijkheden krijg je door gebruik te maken van een digitale DLSR of systeemcamera.

Een statief

Een statief gebruik je niet alleen om gebruik te kunnen maken van een zware telelens. Om de lijnen van een kamer recht te kunnen houden moet de camera zo stabiel mogelijk blijven. Het is wat meer werk met een statief, maar hierdoor krijg je uiteindelijk een scherper resultaat.

Een flitser

In sommige gevallen zul je binnenshuis extra licht nodig hebben om een goede interieurfoto te kunnen maken. Hiervoor kun je een flitser gebruiken. Voor meer verlichting kun je je eigen kit uitbreiden met bijvoorbeeld een flitsparaplu of een speedlight.

Een cameralens

Voor het maken van interieurfoto’s kun je gebruik maken van een standaard zoomlens of een prime lens van bijvoorbeeld 23 mm. Als je een hele kamer in één keer wilt fotograferen, voor bijvoorbeeld onroerend goed fotografie, dan kun je een groothoeklens gebruiken, zoals een 16 mm.

Waar moet ik op letten bij interieurfotografie?

Ben je er klaar voor om foto’s van je interieur te maken? Dan kunnen deze tips je helpen om zo goed mogelijke foto’s te maken:

Doe alle lampen uit

Fotografie draait om licht, maar dan vooral om natuurlijk licht. Het kan vreemd klinken om alle lampen in de ruimte uit te doen, maar de reguliere verlichting is het minst aantrekkelijke licht wat er is voor fotografie. Het verstoort de witbalans, werpt schaduwen en laat de ruimte er onaantrekkelijk uitzien. Zorg voor licht van buiten, dus doe de gordijnen en deuren open. Maak gebruik van een goede flitser als het te donker is.

Kijk goed naar de lijnen in de ruimte

In de natuur zijn alle lijnen organisch en logisch. Bij interieurfotografie krijg je te maken met allerlei horizontale en verticale lijnen van vloer, plafond, ramen, meubels etc. Deze lijnen zijn erg belangrijk om balans te houden in je foto, als één lijn maar een beetje afwijkt dan is de compositie verstoord.

Zorg ervoor dat de ruimte netjes is

Slordigheid is een absolute no-go als het gaat om interieurfotografie. Helaas is dat al snel bereikt. Een volle ruimte die geheel gestileerd is, misschien zelfs door een binnenshuis architect, kan er voor het oog rustiek en smaakvol uitzien. Maar door een cameralens en op een foto ziet het er als snel onrustig en slordig uit. Je hebt hier wat creativiteit en rust voor nodig, maar zorg dat de kamer er op zijn best uitziet. Schuif met wat meubels totdat je het gewenste effect bereikt hebt. Een kamer kan te klein zijn om geheel vast te leggen. Beperk je dan tot enkele details van de kamer, of maak een foto vanuit een andere ruimte de kamer in.

Laat je interieur fotograferen

In dit artikel heb je kunnen lezen wat je nodig hebt en wat je moet doen om goede interieurfoto’s te maken. Misschien kunnen deze tips je helpen om het zelf te doen, maar je zou natuurlijk ook een professionele fotograaf kunnen inhuren. Deze heeft alle kennis en apparatuur in huis om goede interieurfoto’s te maken.

Mijn naam is Brandon, ik ben de eigenaar van BpiryPhotography. Ik ben al enige jaren met fotografie bezig, je kunt gerust zeggen dat het mijn grote passie is. Neem eens kijkje op website naar mijn portofolio, interieurfotografie is daar een onderdeel van. Wil je goede interieurfoto’s laten maken? Neem dan contact met mij op!

fotograaf inhuren

Misschien interessant?