Wat is vastgoedfotografie?

Veel fotografen zoeken een manier om geld te verdienen met hun beroep of hobby. Een van de beste manieren is door je te specialiseren als vastgoedfotograaf. De vastgoedmarkt loopt namelijk nog altijd als een trein, waardoor de vraag naar vastgoedfotografie toeneemt.

Het doel van dit type fotografie is om huizen te verkopen. Makelaars en investeerders willen hun vastgoed zo snel mogelijk verkopen en natuurlijk het liefst tegen een zo hoog mogelijke prijs. Zij weten dat ze potentiële klanten lokken door zeer goede foto’s op internet te plaatsen. Om op te vallen tussen deze afbeeldingen van woningen is het ook belangrijk om een unieke stijl te hebben. Daar kun jij je als fotograaf onderscheiden van de rest. Vastgoedfotografie betekent niet dat je automatisch rijk wordt, maar als je bereid bent om veel te leren en je te specialiseren, dan kan het een goudmijn zijn.

Wat is vastgoedfotografie?

Vastgoedfotografie houdt de tak van fotografie waarbij te koop staande panden worden gefotografeerd. Het gaat dan om het interieur en om het exterieur van een huis, flat, bedrijfspand of fabriek.

Wanneer mensen op zoek gaan naar vastgoed dan starten ze hun zoektocht op het internet. Daarbij kijken ze vooral naar de foto’s. De eerste indruk die ze krijgen moet gelijk goed zijn, anders scrollen ze door. Daarom moet een foto de interesse wekken van mensen, alleen hele goede foto’s doen dat. Een foto zegt meer dan duizend woorden, deze regel gaat zeker op voor vastgoedfotografie. Hoogstaande vastgoedfoto’s kunnen een pand als het ware al verkopen, daar hoeft een makelaar bijna niets meer voor te doen.

Tips voor vastgoedfotografie

Ben je geïnteresseerd in vastgoedfotografie? Zou je er goed in willen worden? Of ben je eigenaar van een vastgoedbedrijf en denk je eraan zelf de foto’s te nemen? Dan heb ik een aantal tips voor je.

Leer van professionele fotografen

Ben je een beginnend fotograaf en wil je aan professionele vastgoedfotografie beginnen? Bestudeer dan het werk van professionele fotografen. Kijk naar foto’s van vastgoed en bestudeer en analyseer deze. Waar wordt je aandacht door getrokken? Hoe wordt gebruik gemaakt van de belichting? Kijk eens op websites zoals Jaap en Funda en vergelijk deze foto’s eens met afbeeldingen op een website zoals VT wonen. Er valt nog een hoop winst te maken, dus leer een creëer je eigen stijl.

Het object bepaalt de stijl van fotograferen

Een eigen stijl is belangrijk, maar laat je niet teveel leiden door vaste patronen. Dat zou namelijk constant dezelfde stijl foto’s opleveren. Net als andere takken van fotografie moet vastgoedfotografie creatief benaderd worden. Bekijk een pand vanuit een uniek perspectief, geef alles een frisse benadering. Om een pand van zijn beste kant te laten zien moet je je door het object laten leiden.

Maak gebruik van de juiste uitrusting

De basis van bijna iedere fotograaf is een digitale camera en een statief. Als objectief is een groothoeklens het meest geschikt voor vastgoedfotografie. Je kunt hiermee namelijk zoveel mogelijk van een bepaalde ruimte op beeld vastleggen. Daarnaast zul je een bewerkingsprogramma nodig hebben om de afbeeldingen te optimaliseren. In de loop van de tijd zul je meer ervaring krijgen en beter worden. Dan kun je meer hoogwaardige apparatuur aanschaffen zoals meerdere lenzen, verlichtingssystemen etc.

De camera is natuurlijk de eerste en belangrijkste aanschaf. Ga op onderzoek uit welke camera het best geschikt is voor vastgoedfotografie. De beste keus is een full-frame camera, ze produceren beelden van de hoogste kwaliteit en zijn veelzijdig. Focus bij de aanschaf op de grootte van de sensor van de camera in plaats van het aantal pixels. Een grote sensor zal zorgen voor foto’s van hoge kwaliteit, ook onder omstandigheden met weinig licht.

Hoe kan ik vastgoed op een goede manier fotograferen?

Het fotograferen van een woning kan nog best lastig zijn. Vastgoed wordt verkocht door ruimte en licht, daar houden mensen van. Fotografeer een pand daarom nooit als het slecht weer is. Dat geldt voor de binnen- en buitenkant.

Maak gebruik van natuurlijk licht, of een lichtinstallatie als je die hebt. Doe in ieder geval alle lampen in het pand uit. Schiet horizontale foto’s, deze zorgen voor meer ruimtelijkheid. Houdt in je achterhoofd dat niet alles van een object gefotografeerd hoeft te worden. Concentreer je op de sterke punten van het pand.

Laat vastgoed fotograferen door BpiryPhotography

In dit artikel heb je kunnen lezen wat vastgoedfotografie is en hoe je het zo goed mogelijk uitvoert. Het is een tak van fotografie die zeer in opkomst is en waar je als fotograaf je werk van zou kunnen maken. Heb je die wens niet maar zoek je wel een vastgoedfotograaf die jouw panden zo goed mogelijk op beeld vast kan leggen? Neem dan contact op met mij. In de afgelopen jaren heb ik zeer veel woningen en interieurs gefotografeerd. Kijk eens in mijn portofolio, ik help je graag!

fotograaf inhuren

Misschien interessant?