Lifestyle fotografie; je hebt vast wel eens van deze term gehoord. Tegenwoordig is het binnen de fotografie een trending topic. Maar wat houdt lifestyle fotografie nu precies in? Op wat voor manier verschilt het van documentaire fotografie? In elk geval gaat het bij lifestyle fotografie om het fotograferen van mensen in een natuurlijke setting, dus zoals ze echt zijn.
Een lifestyle fotograaf fotografeert niet in een studio, of in een setting die vooropgezet is. Er wordt geen gebruik gemaakt van geposeerde of statische beelden. Het zijn vooral de momenten daar tussenin, waarbij de interactie tussen mensen goed op beeld komt. Dit geeft je de mogelijkheid om hun verhaal te vertellen, het laat zien wie ze écht zijn.
Wat is het verschil tussen documentaire en lifestyle fotografie?
Bij documentaire fotografie wordt alles gefotografeerd precies zoals het is. Een fotograaf zal zich in dit geval het liefst zo verdekt mogelijk opstellen. De mensen die gefotografeerd worden hebben als het ware niet meer in de gaten dat er een fotograaf is. Er wordt niet met klanten gepraat, er wordt alleen maar vastgelegd wat er voor de lens gebeurt.
Portretfotografie wordt veel gedaan in studio’s. Bij portretfotografie wordt er veel aangepast en geregisseerd. Er wordt gebruik gemaakt van extra lampen en flitsers en er wordt veel aandacht geschonken aan het model. Hoe zit het haar? Welke kant kan hij/ zij het beste opkijken? Hoe is het model gestyled?
Lifestyle fotografie is een mix van documentaire-, en portretfotografie. Aan de ene kant wordt er vastgelegd wat er voor de camera gebeurt, maar hierbij regisseer je het wel een beetje als fotograaf. De fotograaf let bijvoorbeeld op zaken als in welke kamer er gefotografeerd gaat worden en waar het natuurlijke licht vandaan komt. Ook worden er tips gegeven ten aanzien van de kleding die gedragen wordt tijdens de lifestyle shoot.
Ook wordt er bij lifestyle fotografie meer gelet op de omgeving. Wordt er bijvoorbeeld een zwangere vrouw gefotografeerd, dan zal de fotograaf er op letten dat er geen storende zaken op beeld komen. Denk dan bijvoorbeeld aan een telefoon die op het nachtkastje ligt, of stekkerdozen die te zien zijn. Bij documentaire fotografie zal dit allemaal blijven staan, bij lifestyle fotografie wordt het weggehaald.
De rol van de fotograaf
Tijdens een lifestyle shoot gaat het dus met name om de interactie tussen mensen. Dit kunnen families zijn, collega’s, maar bijvoorbeeld ook gezinnen met pasgeboren kinderen. Tijdens zo’n sessie zal de fotograaf dan ook de focus leggen op die interactie. De fotograaf zal bijvoorbeeld vragen om verschillende dingen te doen waarbij deze interactie naar voren komt. Hierdoor ontstaat er een ruime variatie aan beeld. Een lifestyle fotosessie zal dan ook altijd plaatsvinden op locatie of bij mensen thuis.
De fotograaf denkt tijdens de fotoshoot vaak aan het gevoel dat ze naar voren willen brengen via beeld. Om als voorbeeld een newbornshoot te nemen, dan zal de fotograaf de intimiteit willen laten zien en het pure van de pasgeboren baby. De focus zal dan met name liggen op veel knuffelen en de ouders die samen met de baby op de bank zitten of op bed liggen.
Daarnaast zal de fotograaf ook losse portretten maken van het kindje zelf, of close ups van bijvoorbeeld handjes of teentjes. In principe zullen de dagelijkse activiteiten gefotografeerd worden, maar van tevoren worden hier wel afspraken over gemaakt. De keuzes die hierin gemaakt worden is afhankelijk van wat de klant wil en behoefte aan heeft.
Lifestyle fotografie door Bpiry Photography
Woon je in de provincies Drenthe of Overijssel en heb je net een kindje gekregen? Laat dan een lifestyle shoot doen door Bpiry Photography. Het fotograferen van personen is een van mijn passies, zeker wanneer deze mensen stralen van geluk na de geboorte van hun kindje.
Heb je interesse of vragen? Neem dan gerust contact met mij op!