Wat is een congresfotograaf en hoe kun je de juiste inhuren?

Wat is een congresfotograaf en hoe kun je de juiste inhuren?

Zit je in de organisatie van een congres en ben je op zoek naar een goede congresfotograaf? Misschien heb je al eens eerder een fotograaf ingehuurd, maar waren de resultaten niet helemaal naar wens. Het fotograferen van een congres is een tak van fotografie dat best lastig kan zijn. Het resultaat kan daarom soms tegenvallen, de ware sfeer van het congres komt dan niet naar voren in de fotoreportage.

Iedere professionele fotograaf weet hoe hij zijn camera moet gebruiken om goede foto’s te maken, maar foto’s worden pas kwalitatief hoogstaand wanneer de foto’s de kijker naar binnen trekt. In geval van congresfotografie lijkt het dan alsof je op het congres aanwezig bent en de sfeer als het ware kan proeven.
In dit artikel kun je lezen wat congresfotografie precies is en kun je tips lezen hoe je een goede congresfotograaf kunt herkennen.

Wat doet een congresfotograaf?

De naam congresfotografie geeft eigenlijk de inhoud al aan. Een congresfotograaf maakt een fotoreportage van een bepaald congres. Hiervoor wordt hij of zij uitgenodigd door de organisatie. Het vastleggen van de sfeer is één van de opdrachten van de fotograaf, maar de belangrijkste taak voor de fotograaf is om te zorgen dat de opdrachtgever een reportage als eindresultaat krijgt die uitermate goed in te zetten is voor meerdere vormen van communicatie naar toekomstige klanten. Denk dan bijvoorbeeld aan foto’s voor brochures, websites en sociale media.

Een voorafgaand gesprek tussen de fotograaf en de organisatie is daarom erg belangrijk. Je kunt als organisator van het congres hierin aangeven waarvoor de foto’s gebruikt worden en welke sfeer je wilt uitstralen. Met deze gegevens constant in het achterhoofd gaat de congresfotograaf dan foto’s schieten op het congres. Een fotograaf die lukraak foto’s gaat maken op een congres zal nooit voor een bevredigend eindresultaat zorgen.

Het aanleveren van de reportage

Wanneer een fotograaf zijn werk heeft gedaan, dan zou hij na bewerking van de foto’s deze allemaal onmiddellijk naar je toe kunnen sturen. Als organisatie krijg je dan een lading foto’s waar je u tegen zegt. Een goede congresfotograaf zou dit nooit doen. Ten eerste zal hij niet lukraak schieten, dus onnodige foto’s maakt hij of zij sowieso niet. Daarnaast zal de congresfotograaf eerst een ruime selectie maken van de beste foto’s, voordat deze naar jou opgestuurd worden. Zodoende kun jij veel makkelijker een keus maken voor de foto’s die je echt wilt gebruiken.

Het maken van goede foto’s in een donkere ruimte

Een congres wordt vaak gehouden in een zaal waar het licht gedimd wordt. Dit vergroot de sfeer en het zorgt ervoor dat de presentaties die gehouden worden beter zichtbaar zijn. Voor de fotograaf levert dit echter een uitdaging op. Minder licht zorgt ervoor dat de camera anders ingesteld moet worden. Om goede foto’s in een donkere ruimte te maken is een flitser nodig, een statief of een congresfotograaf die de kunde heeft om hiermee om te gaan.

Een flitser levert namelijk twee problemen op; de flits stoort de bezoekers aan het congres en het zorgt voor hard licht dat niet mooi oogt. Foto’s maken met een statief is tevens niet erg handig in een drukke ruimte. Een goede congresfotograaf weet hoe hij/zij hiermee om moet gaan, hij weet hoe hij het aanwezige licht goed kan benutten.

congresfotografie

Details zijn belangrijk voor een congresfotograaf

Het moeilijkste aspect in congresfotografie is om iedereen goed op een foto te krijgen in een ruimte waar veel mensen aanwezig zijn. Tijdens een congres zijn bepaalde momenten belangrijk, zoals een toespraak. De spreker wil je dan zo goed mogelijk vastgelegd hebben. Er zou op zo’n moment iets of iemand storend in beeld kunnen komen. De congresfotograaf let op deze details en zal doorgaan met schieten totdat het moment goed vastgelegd is.

Fotograferen op de achtergrond

Wat belangrijk is voor een congresfotograaf is dat hij op de achtergrond blijft tijdens het congres. De bezoekers moeten zich op het congres kunnen focussen. Dat geldt ook voor de sprekers en de organisatoren. Ze willen daarin niet gestoord worden door een camera die constant vlak op zich gericht wordt. Een congresfotograaf zal zich bewust onopvallend gedragen. Dit levert ook betere foto’s op, want geposeerde foto’s zorgen nooit voor de juiste uitstraling van een congres.

BpiryPhotography; ook voor congresfotografie

In dit artikel heb je alles kunnen lezen over congresfotografie. Het is een specifieke tak van fotografie dat een fotograaf een aantal uitdagingen kan bezorgen. Ben je op zoek naar een goede congresfotograaf? Neem dan contact met mij!

fotograaf inhuren

Misschien interessant?