Foto's maken van een event: tips en aandachtspunten

Foto's maken van een event: tips en aandachtspunten

Fotografie kent veel verschillende takken, één daarvan is eventfotografie. In dit artikel kun je lezen wat eventfotografie is en tevens geef ik drie tips voor mensen die zelf evenementen wil gaan fotograferen.

Wat is eventfotografie?

De ontwikkeling van fotografie is de afgelopen jaren enorm snel gegaan. Fotograferen wordt al lange tijd beoefend, de eerste fototoestellen bestaan al sinds de 19de eeuw. Maar lange tijd waren het vooral liefhebbers, journalisten en beroeps fotografen die een camera hadden. Tegenwoordig heeft iedereen een camera op zijn telefoon, velen hebben daarbij een dure ‘echte’ camera. Het digitale tijdperk is daar de reden van. Een foto maken, bekijken en bewerken is voor iedereen nu een fluitje van een cent.

Door de snelle ontwikkeling van fotografie ontstaan er ook steeds meer takken, of ze worden populairder. Evenementen werden natuurlijk al langer gefotografeerd, maar de laatste jaren is deze tak flink in opkomst. Dit komt waarschijnlijk omdat ingezien wordt hoezeer afbeeldingen mensen kunnen beïnvloeden. Het op een goede manier vastleggen van een evenement zorgt ervoor dat bezoekers die erbij waren er later op terug kunnen kijken en het kunnen herbeleven. Mensen die er niet bij waren, maar die later wel de foto’s onder ogen krijgen, zullen al snel denken: Daar moeten we de volgende keer bij zijn!

Organisatoren van evenementen huren daarom steeds vaker een fotograaf in, dit type fotografie heet daarom eventfotografie. Je kunt daarbij denken aan concerten, congressen, beurzen, etc.

Eventfotografie tips

Fotografie is enorm in opkomst, de camera’s op smartphones worden ook steeds beter. Dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen enthousiast worden voor fotografie. Ga je binnenkort naar een evenement of hou je ervan om naar feesten of concerten te gaan? Wil je deze op een goede manier vastleggen? Met de volgende tips til je jouw eventfotografie naar nieuwe hoogten.

Maak meerdere foto’s van grote momenten

In veel takken van fotografie neemt de fotograaf veel tijd om een bepaald shot te maken. De compositie wordt geanalyseerd en er wordt lang nagedacht over de belichting. Een shot wordt als het ware opgebouwd. Bij eventfotografie heb je daar geen tijd voor. Momenten om te fotograferen ontstaan, als fotograaf moet je oog krijgen voor deze momenten. Belangrijk is om op dat moment ook meerdere foto’s achter elkaar te maken. Achteraf bekijk je dan welke foto van het moment het best is geworden.

Je zult om deze reden wel moeten zorgen dat je voldoende geheugenkaarten bij je hebt, zeker wanneer je in RAW-bestand foto’s maakt.

Laat je flitser thuis

Je zult een professioneel fotograaf niet veel gebruik zien maken van een flitser, zeker niet bij eventfotografie. Het licht van een flitser zorgt nu eenmaal niet voor het mooiste resultaat.

Veel mooiere resultaten behaal je wanneer je goed gaat kijken naar het licht dat gebruikt wordt bij het evenement. De lichteffecten bij grote feesten zijn vaak geweldig, kijk waar het licht op valt en zoek mooie momenten om dit vast te leggen. Ga met de rug naar het licht staan en wacht tot de lichtbron op het te fotografen object valt.

Wat je tevens kunt doen is de instellingen van je camera aanpassen. Hou de ISO- waarden laag om geen ruis te krijgen. Speel met langere sluitertijden. Je kunt daarbij een statief gebruiken, maar dat is niet handig bij een evenement. Professionele eventfotografen weten zo goed met de sluitertijd te spelen dat ze prachtige beweging van licht op hun afbeeldingen weten te toveren.

Maak gebruik van je smartphone

De camera’s op de smartphones worden beter en beter. Ze zijn daarom ook zeer geschikt voor eventfotografie. Het voordeel is dat je smartphone handzaam is, je pakt het op momenten dat je een prachtig shot ziet. Als je met een DLSR of systeemcamera op een evenement aan het fotograferen bent, dan komt de smartphone ook zeer goed van pas. Er bestaan namelijk voor ieder merk en type camera een bepaalde app. Hiermee kun je de foto’s van je camera halen en on-the-spot bekijken. Dat is zeer handig wanneer je als fotograaf aan het werk bent.

Eventfotografie door Bpiryphotography

In dit artikel heb je kunnen lezen wat eventfotografie inhoudt. Tevens heb ik je enkele tips gegeven om zelf een evenement goed vast te kunnen leggen. Ben je een organisator van een evenement of geef je binnenkort een groot feest? Dan kun je natuurlijk ook een professioneel eventfotograaf inhuren.

Eventfotografie is één van mijn favoriete takken van fotografie. In de afgelopen jaren heb ik heel veel concerten, feesten en dance-events vastgelegd. Op mijn website kun je onder het kopje evenementen een impressie zien van mijn foto’s. Organiseer je een beurs in Zwolle of een groot feest in Emmen? Huur mij dan in! Heb je interesse of vragen? Dan kun je hier contact met mij opnemen.

fotograaf inhuren

Misschien interessant?