Wat is analoge fotografie?

Voor sommige jongeren onder ons is het maar moeilijk te begrijpen; vroeger luisterde men naar muziek via een cassettebandje en keek men naar films via een grote versie daarvan. De ontwikkelingen zijn razendsnel gegaan sinds de digitale revolutie. We zien alles als normaal, maar eigenlijk is het onvoorstelbaar wat er allemaal mogelijk is, en hoe gemakkelijk. Dat geldt ook voor fotografie, want wat is de wereld veranderd sinds het filmrolletje bijna van de aardbodem verdween. Herinner jij je deze rolletjes überhaupt nog? Weet jij wat analoge fotografie is?

Wat is analoge fotografie?

Simpel gezegd is analoge fotografie de tegenhanger van digitale fotografie. De term analoog verwijst naar de camera en de film die je gebruikt om foto’s mee te maken. Een analoge camera werkt dus alleen met een film. Aan de achterkant van de camera open je een klep waar je de film inlaadt. Een foto maken werkt hetzelfde, er zit echter geen digitaal scherm achterop. Je kijkt dus door de zoeker van de camera. Zodra je afdrukt komt er licht op de film. De chemicaliën in de film reageren op dit licht, dat zorgt voor het vormen van een beeld. Wanneer het rolletje film vol is, dan kun je deze zelf ontwikkelen of laten ontwikkelen in een fotolab.

Het grote verschil met digitale fotografie is dat je na het nemen van de foto geen idee hebt hoe de foto geworden is. Dit weet je pas wanneer de film ontwikkeld is. Een analoge camera heeft geen geheugenkaart of scherm waardoor je de foto’s altijd kunt terugzien.

De charme van analoge fotografie

In een wereld waar alles sneller en makkelijker moet, kunnen sommigen zich niet voorstellen waarom iemand terug zou gaan naar analoge fotografie. Maar daar ligt juist het geheim. De kunstenaar Andy Warhol zei ooit: “Ergens op te moeten wachten maakt het alleen maar spannender”. Dit geldt ook voor analoge fotografie. Het wachten op het resultaat maakt een groot deel uit van de aantrekkingskracht van dit type fotografie.

Daarnaast zullen veel puristen zeggen dat digitale fotografie nog steeds het ‘echte’ werk niet kan vervangen. Met software en apps wordt een poging gedaan om dezelfde effecten van filmfoto’s te benaderen, maar er gaat echt niets boven het origineel. Analoge fotografie is daarom een zeer creatief proces. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten film en fotopapier om het op af te drukken. Hierdoor kun je zelf het effect creëren dat jij wilt. Door lichtomstandigheden, de specifieke film, de camera en de lens zullen de resultaten constant verschillen. Maar dat is de uitdaging.

Een geoefend analoog fotograaf zal over het algemeen mooiere resultaten krijgen dan digitaal mogelijk is. Rijkere kleuren, dramatischere verzadiging en meer karakter. De foto’s lijken vaak meer op dromerige en nostalgische beelden van vroeger, dit roept herinneringen op.

Het experimenteren met de camera, de film, het licht en het onbekende resultaat zijn de redenen waarom veel liefhebbers weer een analoge camera aanschaffen.

Hoe kan ik een analoge camera kopen?

Analoge camera’s worden niet meer gemaakt. Als je ook weer terug wil naar analoge fotografie, dan zal je een oude camera moeten aanschaffen op sites zoals Marktplaats. Sommige camerawinkels bieden ook tweedehands camera’s aan, soms zit daar een analoge camera tussen.

Wat merken betreft kun je het best uitkijken naar oude camera’s van Canon, Nikon, Minolta en Leica. Dit zijn goede betrouwbare camera’s, maar online kopen brengt natuurlijk altijd het risico dat de camera niet meer werkt.

Daarnaast is het belangrijk om op te letten welk type film in de camera moet. De meesten zullen 35 mm filmrolletjes nodig hebben, deze zijn te herkennen aan de gaatjes aan de zijkant. Er bestaan echter ook camera’s die andere formaten film gebruiken, zoals 110 en 120 mm.

Lange tijd was het heel lastig om aan analoge filmrolletjes te komen. Daar was vaak een lange online zoektocht voor nodig. Fabrikanten als Kodak en Fuji waren namelijk gestopt met de productie. Maar door de opkomst van analoge fotografie kun je nu online bij verschillende aanbieders weer analoge films aanschaffen.

BpiryPhotography, voor alle takken van fotografie

In dit blog heb je kunnen lezen over analoge fotografie. Een nostalgische manier van foto’s maken dat begrijpelijk bepaalde liefhebbers van fotografie zal aanspreken. De meeste professionele fotografen zullen echter werken met digitale middelen. Deze middelen geven de professionele fotograaf namelijk meer mogelijkheden en zekerheid om goede resultaten uit een fotoshoot te halen.

Ben je op zoek naar een veelzijdige fotograaf in Drenthe of Overijssel? Neem dan eens een kijkje in mijn portfolio. Zie je een samenwerking wel zitten? Neem dan contact met mij op!

fotograaf inhuren

Misschien interessant?