Professionele foto’s maken met je mobiel

Professionele foto’s maken met je mobiel

Wil jij als een professional kunnen fotograferen met jouw mobiel? Dan is het allereerst belangrijk dat je de keuzes niet laat bepalen door je camera. Zorg er dus voor dat je jouw camera van de automatische stand afzet en dat je zelf de instellingen bepaalt. In dit artikel leg ik aan je uit hoe je dit doet.

Zelf instellen

Het zelf instellen van je camera is de eerste stap naar professionele foto’s maken met je mobiel. Als jouw camera in de automatische stand staat, dan maakt de camera de keuzes en doet hij al het denkwerk. In sommige situaties is dit natuurlijk erg handig, maar misschien wil jij wel dat de achtergrond onscherp is, of wil je een zwartwit foto maken met harde contrasten.

Bij een smartphone kun je veel van deze instellingen zelf kiezen. Om dit te doen ga je naar de zogenoemde prof-stand. Je kunt hier zelf de scherpstelling bepalen, maar ook de witbalans en de belichting. Al deze keuzes tillen jouw fotografie naar een hoger niveau.

In RAW fotograferen

Wil je alles uit je beeld halen? Dan kun je het beste in RAW fotograferen. Voorheen kon dit alleen met digitale camera’s, maar tegenwoordig kun je ook met je mobiel in RAW fotograferen. Een RAW bestand is de onbewerkte informatie die is uitgelezen van de sensor van je camera. Je zou een RAW bestand kunnen zien als het klassieke negatief van een analoge camera. Je kunt hiermee nog alle kanten op in de doka voordat de definitieve foto klaar is.

Een jpg bestand rolt kant en klaar uit je camera, maar met een RAW bestand moet je nog wel aan de slag. Je hebt hierbij veel meer ruimte om de foto nog te bewerken, in tegenstelling tot een jpg bestand. Hierdoor krijgen de foto’s die je maakt met je mobiel een professionele uitstraling.

Scherpstellen

Wil je een professionele foto maken met je mobiel, dan moet je ervoor zorgen dat deze vlijmscherp is. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer de fotograaf ervoor kiest om bepaalde dingen onscherp te laten. Toch is er altijd wel een gedeelte dat scherp is. Dit is het focuspunt van de foto en geeft rust aan de kijker. Het is een nauwkeurig werkje om scherp te stellen. Je kunt het zelf doen door handmatig scherp te stellen, maar je kunt het ook aan de camera overlaten door autofocus te gebruiken.

Scherpstellen met de hand doe je vaak als de autofocus het laat afweten. In sommige gevallen is er te weinig licht, of is het contrast te laag om scherp te kunnen stellen. Het komt ook voor dat objecten in de zoeker te dicht bij elkaar liggen en de autofocus kiest voor het verkeerde object. Je ziet dan bijvoorbeeld dat de achtergrond scherp is en de voorgrond onscherp.

Als er weinig scherpdiepte is, zoals bijvoorbeeld het geval is bij macrofotografie, en je wilt er 100% zeker van zijn dat het juiste deel van het onderwerp scherp is, dan kun je het beste handmatig scherpstellen.

Autofocus

De autofocus is de automatische scherpstelling. Deze is razendsnel en werkt vaak erg goed. Er wordt vaak gekeken naar scherpstelpunten bij digitale camera’s. Het hangt een beetje af van je camera, maar vaak kun je zelf aangeven welk scherpstelpunt je wilt gebruiken. De snelheid zit ook in deze autofocuspunten. Des te meer punten je camera heeft, des te meer mogelijkheden.

Handmatig scherpstellen

Handmatig scherpstellen wordt vaak toegepast als er te weinig contrast of te weinig licht is, bijvoorbeeld bij nachtfotografie. Als het donker is kun je vaak niet goed zien of het onderwerp scherp is. Op sommige mobiele telefoons zit een functie waarmee je het beeld uitvergroot kunt zien op je scherm wanneer je overschakelt naar handmatig scherpstellen. Dit geeft je de mogelijkheid om nog nauwkeuriger scherp te stellen.

Verder is het belangrijk bij handmatig scherpstellen in weinig licht dat je de camera heel erg stil houdt. Je kunt hiervoor het beste een statief gebruiken. Je hebt dan helemaal geen bewegingsonscherpte.

Een laatste tip is om zelf je iso-waarde te kiezen. Hou deze zo laag mogelijk. Dit zorgt ervoor dat de ruis in de foto onderdrukt wordt, die je anders zou hebben bij weinig licht.

Professionele foto’s door Bpiry Photography

In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je professionele foto’s kunt maken met je mobiel. Laat je het toch liever over aan een professionele fotograaf? Ik help je graag! Neem gerust een kijkje in mijn portfolio, ik heb ervaring in diverse takken van de fotografie.

fotograaf inhuren

Misschien interessant?