Waar moet je op letten bij het inhuren van een fotograaf?

Waar moet je op letten bij het inhuren van een fotograaf?

Het vastleggen van een bruiloft, een bedrijfsreportage of het fotograferen van te koop staande woningen; het zijn slechts enkele redenen om een professionele fotograaf in te huren. Maar hoe vind je de juiste fotograaf in een overvloedige markt? In dit artikel kun je lezen waar je op moet letten bij het inhuren van een fotograaf.

Selecteer op de specialiteiten van de fotograaf

Een van de belangrijkste dingen waar je naar moet kijken voor je een fotograaf inhuurt is de expertise die hij of zij heeft. Fotografen hebben vaak hun eigen voorkeur voor een tak van fotografie; in veel gevallen richten ze zich vooral daarop. Dat kan bijvoorbeeld gaan om portretfotografie, makelaarsfotografie of sportfotografie. Voor bepaalde takken van fotografie is het erg belangrijk dat de fotograaf goed kan omgaan met kunstlicht, zoals bij productfotografie.

Het type fotografie waar jij iemand voor nodig hebt, bepaalt daarom in veel gevallen welke fotograaf je moet inhuren. Maar het kan ook dat je juist iemand zoekt die zeer allround is en vrijwel alles goed kan vastleggen wat van hem/haar gevraagd wordt.

Luister en vraag naar aanbevelingen

In veel gevallen zie je een foto en denk je bij jezelf: Dat wil ik ook! Vraag in zo’n geval gewoon naar de fotograaf van de foto als dat mogelijk is. Vaak kom je zoiets tegen bij collega’s, vrienden of op een website. Zie je een foto online dan wordt in veel gevallen de fotograaf vermeld. Het zou ook kunnen dat de foto van een stocksite komt, onthoud in dat geval de stijl.

Bekijk de portfolio’s van fotografen

De beste manier om de vaardigheid van een fotograaf te beoordelen is door zijn of haar portfolio te bekijken. Dit is een goede afspiegeling van het werk dat de fotograaf in het verleden gedaan heeft. Vrijwel iedere professionele fotograaf heeft een website waar de portfolio op staat. Anders hebben ze wel een social media kanaal.

Wat is de stijl van de fotograaf?

Voor het inhuren van een fotograaf moet je tevens letten op de stijl die ze gebruiken. Iedere fotograaf heeft zijn of haar eigen stijl. Bekijk de verschillende stijlen van fotografie en bedenk welke het best bij jouw opdracht past. De verschillende portfolio’s van de fotografen zullen je hierin uitsluitsel kunnen geven.

Ga een gesprek aan met de fotograaf

Heb je bovenstaande punten doorlopen, dan wordt het tijd om een afspraak te maken met een aantal fotografen. Tijdens deze afspraak kun je meer over ze te weten komen en zien of het klikt tussen jullie. Je moet de opdracht zien als een samenwerking, jij hebt een wens en de fotograaf wil deze zo goed mogelijk invullen.

Daarom is het belangrijk om overeenstemming te bereiken voordat je een fotograaf gaat inhuren. Tijdens de afspraak kun je bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  • Werk je alleen of heb je ook medewerkers?
  • Wat voor apparatuur gebruik je tijdens de opdracht?
  • Wat heb je voor ogen voor mijn opdracht?
  • Wat is je ervaring in deze tak van fotografie?
  • Hoe lang duurt het voordat de foto’s aangeleverd worden?
  • In welk formaat lever je de foto’s aan?
  • Kun je een schatting maken van de totale kosten voor de shoot?

Wat voor vragen stelt de fotograaf aan jou?

Tijdens dit gesprek zal een goede fotograaf ook vragen aan jou stellen. Het stellen van deze vragen is belangrijk, want het geeft aan hoe serieus en professioneel de fotograaf is. Een professionele fotograaf zal bijvoorbeeld vragen naar de belangrijkste momenten die jij uitgelicht wilt hebben, de soort foto’s die je verlangt en bespreekt de leveringstermijn. Krijg je een hoop vage vragen en willekeurige opmerkingen, dan moet je niet aarzelen om een andere fotograaf in te huren.

Let op voor zware bewerkingen

Er zijn een hoop fotografen die een middelmatige foto maken en deze vervolgens in Photoshop en Lightroom dusdanig bewerken dat de foto nog iets moois wordt. Een goede fotograaf heeft geen zware bewerkingen nodig om zijn werk goed te maken. Soms is het echter lastig om dit op een foto te kunnen aflezen. Daarom zou je tijdens het gesprek kunnen vragen naar een onbewerkte foto en het eindresultaat. Een ervaren en goede fotograaf zal dit zonder aarzelen doen.

BpiryPhotography; een allround fotograaf

In dit artikel heb je kunnen lezen waar je op moet letten bij het inhuren van een fotograaf. Ben je op zoek naar een allround fotograaf in de buurt van Hoogeveen, Hardenberg en Emmen? Kies dan voor BpiryPhotography! Bekijk eens rustig mijn portfolio, heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met mij op om een kennismaking aan te gaan!

fotograaf inhuren

Misschien interessant?