Tips om jouw foodfotografie te verbeteren

Tips om jouw foodfotografie te verbeteren

Foodfotografie is misschien wel een van de meest uitdagende takken van fotografie die er bestaat. Het lijkt een beetje op schilderen; je begint met een leeg doek en daar vandaan ga je de compositie bouwen. De foto bouw je als fotograaf laag voor laag op totdat er een balans is bereikt tussen realiteit en kunst. Als je naar een geweldige foodfoto kijkt, dan is de kans groot dat de fotograaf nagedacht heeft over alles wat op de foto te zien is.

Elk begin is moeilijk, dat geldt zeker voor foodfotografie. We kennen allemaal wel de foto’s op sociale media die mensen van voeding plaatsen. Vaak goed bedoeld, want in werkelijkheid zal het er heerlijk uitzien, maar op de foto komt het meestal niet zo over. Om een goede foodfotograaf te zijn moet je niet alleen een technisch goede fotograaf zijn, je bent ook kok en stylist tegelijk.

In dit blog kun je lezen hoe je jouw foodfotografie kunt verbeteren. Of het nu gaat om het fotograferen van een cocktail voor een groot feest of foto’s van een gezellige barbecue, door middel van foodfotografie kun je verhalen vertellen. Het ene verhaal is wat moeilijk te creëren dan het andere. Sommige vergen meer tijd, moeite en werk, maar de volgende tips kunnen je een flink stuk op weg helpen.

Kies de juiste hoek

Bij foodfotografie wordt over het algemeen gebruik gemaakt van slechts enkele populaire camerahoeken. Dat wil zeggen, vanuit welke hoek je de foto maakt. Deze hoek is bij dit type fotografie erg belangrijk, maak daarom een zeer bewuste keus. Het heeft namelijk grote invloed op hoe je het onderwerp laat zien.

Laat je keus voor de hoek afhangen van het eten dat je wilt tonen. Kijk naar de vorm en grootte en bepaal wat belangrijk is om te fotograferen. De kwaliteit van de voeding moet maximaal tot zijn recht komen, plaats je camera op zo’n manier dat je dit in beeld kunt vangen. Bepaalde onderwerpen zijn het meest geschikt voor foto’s van bovenaf, andere zien er beter uit als ze van de zijkant af gefotografeerd worden.

Als voorbeeld: een cocktail ziet er van bovenaf uit als een gekleurd rondje. Maar vanaf de zijkant genomen zien ze er veel beter uit. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een wrap met zalm. Vanaf de voorkant genomen kun je goed zien welke ingrediënten erin zitten. Andere gerechten, zoals bijvoorbeeld een stoofpotje met couscous, groenten en kikkererwten, zal er juist van bovenaf genomen prachtig uitzien.

foodfotografie

Bouw een setting

Ben je klaar om je onderwerp te fotograferen? Zorg er dan eerst dat de voor- en achtergrond van het onderwerp interessant is. Deze lege ruimtes kun je gebruiken om je verhaal te vertellen. Je kunt bijvoorbeeld het onderwerp omringen met ingrediënten die in het gerecht zijn gegaan. Of leg wat mooi keukengerei neer wat gebruikt wordt om het te bereiden. Daarvoor kun je bijvoorbeeld houten pollepels gebruiken. Maar ook met blikken, losse kruiden, glazen of mooi linnengoed bouw je een mooie setting waarmee je een echt verhaal vertelt.

Foodfotografie valt of staat met de belichting

Bij fotografie valt of staat alles met het juiste licht, dat geldt zeker ook bij foodfotografie. Slecht licht zal ervoor zorgen dat je hele foto in duigen zal vallen. Het onderwerp zal er onsmakelijk uitzien of het verhaal komt gewoon niet sterk over.

Natuurlijk licht is het beste licht om te fotograferen. Maar wanneer er veel zonlicht naar binnen valt dan zullen er ongewenste schaduwen ontstaan. Dit kun je oplossen door middel van een zogenaamde diffusor, je kunt hiervoor gewoon een dun wit laken gebruiken. Heldere hoog lichten en donkere schaduwen zullen dan verdwijnen.

Je kunt zelf ook stukken piepschuim of zwart karton gebruiken om te spelen met het licht. Met witte platen kun je licht in schaduwplekken krijgen. Zwarte platen helpen om schaduwen te versterken, hiermee vergroot je het contrast op bepaalde gebieden. Iemand die naar je foto kijkt zal als eerste naar de helderste plek kijken. Als dit niet je onderwerp is, dan heb je een probleem of gewoon geen goede foto gemaakt. Je kunt dit oplossen door middel van deze zwarte platen. Zet ze dusdanig neer dat ze het licht blokkeren zodat jouw onderwerp het helderst wordt.

Foodfotografie door BpiryPhotography

In dit blog heb je enkele tips kunnen lezen die jouw foodfotografie kunnen verbeteren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voeding te laten fotograferen door een professionele fotograaf. Heb je een feest waarbij de voeding een grote rol speelt? Of heb je een restaurant en wil je reclame maken met goede foto’s? Laat mij jou dan helpen! Op mijn portfolio kun je een impressie krijgen van mijn foodfotografie. Heb je interesse of vragen? Neem dan contact met mij op!

fotograaf inhuren

Misschien interessant?